SSD(Solid State Drive) چیست؟
درایوهای حالت جامد از حافظههای فلش برای کارایی و دوام بیشتر استفاده میکنند. از آنجا که بسیاری از قسمتهای کوچک و متحرک در داخل هارد دیسک وجود دارد. بدون قطعات متحرک، SSDها دوام بیشتری دارند، خنک تر عمل میکنند و از انرژی کمتری استفاده میکنند .
SSD چگونه کار میکند؟
SSDها را میتوان به عنوان درایوهای USB بزرگ تصور کرد. NAND، تکنولوژی استفاده شده در این درایو ها است. ترانزیستورهای جهت شارژ (یا عدم شارژ) دادهها را ذخیرهسازی و ضبط میکنند. این ترانزیستورها به صورت دروازههای سازماندهی شده در یک الگوی شبکهای قرار میگیرند، اندازه بلوک میتواند متفاوت باشد، اما به هر ردیفی که شبکه را تشکیل میدهد یک صفحه گفته میشود.
یک کنترلر SSD عملکردهای مختلفی انجام میدهد ، از جمله پیگیری محل قرارگیری دادهها.
خواندن و نوشتن در درایوهای حالت جامد:
به روزرسانی دادهها برای SSDها پیچیدهتر است. هنگامی که هر بخشی از آن به روز میشود، تمام دادههای موجود در یک بلوک باید بروز شوند. دادههای موجود در بلوک قدیمی در یک بلوک مختلف کپی میشوند ، این بلاک پاک میشود و با تغییر در یک بلوک جدید، دادهها بازنویسی میشوند.
هربار که از کامپیوتر خود بخواهید دادهها را بازیابی یا به روز کند، کنترلر SSD آدرس دادههای درخواستی را جستجو کرده و وضعیت شارژ را میخواند.
هنگامی که درایو بیکار است، فرایندی به نام جمع آوری زباله، اطمینان حاصل میکند که اطلاعات موجود در بلوک قدیمی پاک شده و این بلوک آزاد برای نوشتن مجدد است.
فرآیند دیگری به نام TRIM وجود دارد که به SSD اطلاع میدهد که هنگام پاک کردن بلوک میتواند از نوشتن اطلاعات خاص صرفنظر کند. از آنجا که زمان در هر بار بازنویسی محدود است، این یک فرایند مهم است که مانع از سایش زودرس در درایو ذخیره سازی میشود.
برای جلوگیری بیشتر از سایش در درایو ، الگوریتمی وجود دارد که مطمئن شوید هر بلوک موجود در درایو مقدار مساوی از فرایندهای خواندن و نوشتن را بدست می آورد. این فرایند را سطح بندی سایش میگویند و در هنگام کار درایو بطور خودکار اتفاق میافتد.
از آنجا که فرایند خواندن / نوشتن به حرکت داده ها نیاز دارد، SSD ها معمولاً با ذخیره بیش از حد پیشبینی میشوند. همیشه مقدار مشخصی از درایو وجود دارد که به سیستم عامل گزارش نمیشود و در دسترس کاربر نیست. این امر باعث جابجایی و حذف دادهها بدون تاثیر بر کل فضای ذخیرهسازی است.
مزایا SSD:
درایوهای حالت جامد Load سریعتری را برای بازیها، برنامهها و فیلمها ارائه میدهند. به دلیل تکنولوژی استفاده شده، SSDها سبکتر بوده و در حرکت و افتادن از جایی مقاومتر هستند. علاوهبر این ، SSDها از انرژی کمتری استفاده میکنند و کامپیوترها در حال استفاده خنکتر هستند.
معایب SSD:
SSDها از فنآوریهای جدیدتری هستند و به همین ترتیب از هارددیسکها گرانتر هستند. اگرچه آنها در حال پیشرفت روزبهروز هستند، اما پیدا کردن درایوهای حالت جامد با ظرفیت بزرگ دشوارتر خواهد بود. HDDها میتوانند به اندازه 2.5 برابر بزرگتر باشند.